top of page

Att handskas med internet

Internet och sociala medier i all ära, de kan anses vara både det bästa och det värsta som har hänt oss. De fungerar i sitt absoluta esse när vi kan utnyttja medierna till att knyta och faktiskt behålla kontakter, utveckla nya arbetsmöjligheter eller hitta likasinnade. De fungerar riktigt illa när de tar kontroll över våra liv, när vi slaviskt tittar på mobilen eller datorn varannan minut för att inte tala om varannan sekund för att se det senaste.

Forskning visar att vårt uppmärksamhets-spann har minskat avsevärt, från 7 sekunder till 3 sekunder. Vi klarar alltså inte att hålla i vår ursprungliga tanke eller uppgift i mer än 3 sekunder innan något annat som verkar mer intressant tar över. Har du, som jag, någon gång märkt att du plötsligt surfat in på en sida som handlar om gulliga kattungar när du egentligen snabbt skulle gå in på nätet för att kolla upp adressen till försäkringskassan. Eller gått till köket för att hämta nåt men absolut inte kommit ihåg vad, och funnit dig själv hängande vid köksbänken samtidigt som du inte har en aning om hur du hamnade på sidan som visar bilder på djur som gör knasiga saker? Det är som när Alice faller ner i kaninhålet, den ena sidan för dig vidare till nästa utan att du har kontroll.

Så hur ska du göra för att inte falla till slav under de sociala medierna eller hela internets information?

Tydliga gränser

Börja med att, faktiskt, sätta upp tydliga gränser för dig själv. Välj när du surfar och hur länge. Om du tar ett avbrott från ditt vanliga arbete sätt en timer på 5 eller 10 minuter och låt dig surfa hämningslöst. Ta anteckningar kring intressanta sidor du skulle vilja återkomma till eller läsa mer noggrant för att återgå till dessa vid ett senare, speciellt avsatt tillfälle.

Stäng av wifi och internet

Att inte ens kunna surfa eller kolla mailen eller andra chatt-appar kan ibland hjälpa oss att släppa taget om surfandet. Bestäm hur länge du ska vara utom räckvidd för internet och stäng av det. Och stäng speciellt av internet under natten, för att sedan vid väckning inte rycka i telefonen förrän efter frukost.

Stäng av telefonen eller lämna den hemma

Stäng av telefonen helt och håller under vissa tillfällen, gå ut på promenad och lämna telefonen hemma, lämna telefonen i skåpet när du tränar eller vid en speciell ”ladd-station” i hemmet. Stäng av ljud och sätt på stör ej-funktionen. Om något allvarligt händer någon av dina kära kommer telefonsamtal och sms ändå att komma fram. Världen går inte under för att du inte är tillgänglig 24 timmar om dygnet – men du gör det!

Träna din uppmärksamhet

När alla andra medier är avstängda, träna på att verkligen uppmärksamt lyssna på vad personen framför dig säger, ta in informationen utan att värdera eller sätta dina egna tankar till. Låt personen verkligen tala till punkt innan du själv instämmer eller kommer med ditt svar.

Vår hjärna är en fantastisk skapelse och vi kan använda den till så mycket, men världen runt om oss gör oss dummare än vad vi är. Vi lurar hjärnan konstant till att kollra bort oss när vi skulle kunna använda oss av det vi har till något som verkligen kan göra skillnad i våra liv.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page