top of page

Chanting och Mantra

 

Mantra är ett ljud, ett ord eller en mening som upprepas om och om igen under meditation. Ordet Mantra kommer ur roten Man som betyder ungefär sinne och Tra som betyder ungefär befria och beskydda, alltså betyder mantra ett ord eller namn som befriar och skyddar sinnet. Syftet är att stilla sinnet genom att låta det arbeta med en enda sak. Den djupare meningen är att förstå, eller att förenas med filosofin som ligger bakom mantrat. Ofta tillskrivs också mantran psykologiska och spirituella egenskaper som tillkommer den som upprepar mantrat. Även ljudets vibrationer och dess rytmiska repetition sägs ha unika effekter på sinnet.

 

OM  eller AUM

OM eller Auṁ är ljudet som inte går att översätta, ljudet som innefattar alla andra ljud. OM är det korta versionen som ofta används i samband med längre chants, medan Auṁ mer representerar hur ljudet låter i sin fullhet. Att chanta endast Auṁ är att låta ljudet gå genom kroppen, från rotchakrat hela vägen upp och ut genom huvudet, som då väcker upp nervtrådarna i ryggraden. Det sägs också att Auṁ frigör blockeringar i halschaktrat, vilket kan leda till bättre kommunikation. Auṁ kan gärna inleda och/eller avsluta en praktik. 

 

 

 

Japa-meditation

Japa-meditation innebär att ett och samma mantra upprepas många gånger. Det vanligaste är att upprepa mantrat 108 gånger och då kan en mala eller ett pärlband med 108 stenar användas för att hålla räkningen på antalet gånger mantrat upprepas. Det finns många anledningar till varför det är just 108 gånger mantrat ska upprepas. Till exempel är 108 ett heligt tal, som även kommer ur de heliga talen 9 och 12, där 9 gånger 12 är 108. Människokroppen har 108 nadis, även kallade meridianer, som går ut genom genom hjärtat och när ett mantra upprepas 108 gånger blir det en gång för varje nadi.

Mor och dotter Täckenström tillverkar tillsammans handknutna japa-malor på silkestråd samt armband. Beställ ett unikt armband eller en unik mala för att bära varje dag eller använda i din meditation.

Japa-malorna har 108 stenar eller silverdetaljer med en moderspärla samt silkestofs eller symbol. Alla malor är helt unika med halvädelstenar som innehar olika energier och egenskaper. Läs mer om Japa-meditation nedan.

Armbanden är även de unika, speciellt sammansatta för att hjälpa bäraren att nå en viss energi eller sinnestillstånd. Både malor och armband går utmärkt att beställa anpassade till ens egna önskemål. Kontakta oss för mer information och se gärna fler bilder på @monicas_malor på instagram.

IMG_0327_edited.jpg
IMG_0321.jpg
bottom of page